Welk spel op welk moment?

17 augustus 2021

Er is voor elk spel een geschikt moment, maar hoe bepaal je dat?

Categorieën

Je kunt de verschillende spellen die je met je hond kunt spelen onderverdelen in grofweg twee categorieën:
– spellen die opwinding en een hoog energie niveau brengen
– spellen die rust en kalmte brengen

Alleen al door de spellen, die je graag samen met je hond speelt, in te delen, maak je het voor jezelf makkelijk om voor een spel te kiezen passend bij het energieniveau dat je voor je hond wilt.

Kies in het moment

Je kiest het makkelijkst het best passende spel als je in het moment kiest. Omdat je dan ziet welk energie niveau je hond heeft en wat daar op dat moment het beste bij past.

Behoefte aan een rustig spel

Als je hond tijdens de lange wandeling een interessante ontmoeting met een andere hond had waarbij ze bijvoorbeeld even met elkaar gespeeld hebben. En in de middag kwam er nog onverwacht bezoek aan huis. Dan was er die dag al de nodige opwinding en spanning (spanning kan ook positief zijn). Kies dan voor een spel dat rust brengt.

Onder die categorie vallen:
– snuffelspellen
– likspellen
– hersenspellen

Bij dit soort spellen, zie je dat je hond rustig beweegt, geen frustratie toont en rustig geniet van de activiteit.
Mocht je hond zich om wat voor reden dan ook op gaan winden, kijk dan waar dit door komt, en organiseer het zo dat er weer rust ontstaat.

Behoefte aan een energiek spel

Heeft je hond een hele rustige dag gehad, lekker uitgeslapen en staat er naast een lekkere kluif niet veel op het programma? Dan is dat een prima moment voor een energieker spel.

Onder die categorie vallen:
– trekspelletjes
– renspelletjes
– aporteerspelletjes

Als je zo’n energiek spel met je hond speelt, kijk dan of de opwinding niet te hoog oploopt. Een hond die zich meer opwindt dan waar hij of zij mee om kan gaan, kan ‘happerig’ of ‘opspringerig’ worden, terwijl dat normaal gesproken niet zo is.
Dan is er iets teveel opwinding en dat is ook voor de hond niet prettig. Vervolg het spel op een iets lager energieniveau en kijk hoe je hond hierop reageert of stap over op een spel met minder opwinding.

Ook na het spelen van dit energieke spel is het altijd fijn om samen tot rust te komen. Als je aangeeft dat het spel afgelopen is, begeleid je je hond om weer te kalmeren. Dit doe je door af te sluiten met een snuffelspelletje of ontspannen een rondje wandelen, of misschien geef je je hond een fijne massage.

Stop niet te abrupt

Het is voor geen enkele hond prettig om in de hoge energie van het spel ineens te moeten stoppen en bijvoorbeeld te gaan liggen of zitten. Laat je hond na iets inspannends gewoon lekker rustig rondstappen of snuffelen. Zie het als een cooling down waarbij je door ontspannen bewegingen als vanzelf kalmer wordt.

Combineren

Spellen uit beide categorieën zijn ook prima te combineren. Wissel het eens af en kijk hoe je hond reageert als je wisselt van spel.

Begin eens met een rustig spel, waarna je een energieker spel kiest, waarna je je hond weer tot rust laat komen.
En draai het eens om: gelijk een energiek spel waarna je wisselt naar een kalmerend spel.

Wat past het beste bij jouw hond? En op welk moment? Ik wens je veel speelplezier met je hond toe.

Interesse in speelgoed om samen mee te spelen?

Speeltjes voor gezamenlijk speelplezier vind je hier.

Ook te vinden in de winkel:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.