Ook jouw hond kan rustig spelen

31 augustus 2021

Herken je dat? Je wilt samen met je hond een spel doen, en je hond staat al helemaal AAN!

Door de hoge energie gaat het spel niet zoals je dat vooraf bedacht had. Je hond is te blafferig, te beweeglijk of te happerig om het spel te spelen.
Het frustreert je dat je hond niet doet wat de bedoeling is.
Je hond wordt nog meer opgewonden en luistert helemaal niet meer naar je.

Jammer want het kan ook anders.

Alles draait in spel om energie

Er zijn spellen waarbij hoge energie prima is en er zijn spellen waarbij een lagere energie fijner is.

Als je de verschillende onderdelen van behendigheid als een spel ziet, is dat een goed voorbeeld van hoge energie. Dat wil niet zeggen dat honden die voor het eerst die onderdelen aanleren, dat direct in de hoge energie doen waarmee ze die toestellen later nemen. Naast snelheid draait het ook om precisie en daar wordt ook op getraind.

Sommige spellen vragen nou eenmaal om een lagere energie, zoals zoekspellen en denkwerkjes. Een hond die te opgewonden is, zal moeite hebben met een zoekspel, totdat hij of zij door het snuffelen kalmeert. Zolang de hond nog niet aan het snuffelen is, zal de energie hoog blijven. Eenmaal aan het snuffelen zal de energie omlaag gaan en kalmeert de hond.

Van 0 naar 100 in 3 seconden

Herken je dat: je hond gaat van kalm naar opgewonden in 3 seconden en het kost relatief veel tijd om weer te kalmeren?

Je hond staat eigenlijk alleen uit als hij of zij ligt te slapen? Zodra Bello wakker wordt, staat hij of zij AAN?

Dan is het heel fijn om je hond te laten ervaren dat er verschillende energieniveaus tussen die 0 en 100 zijn, zodat Bello uit meerdere niveaus kan kiezen, afhankelijk van de omstandigheden.

Dat is ook fijn tijdens spel, maar eerlijk gezegd: dat is vooral fijn in het dagelijks leven.

Hoe werkt dat met energie?

Mensen en honden zijn gevoelig voor elkaars energieniveau. Of de mens haakt aan bij het energieniveau van de hond of de hond haakt aan bij het niveau van de mens of ze blijven beide in hun eigen energie.
Als mens en hond op hetzelfde energieniveau met dezelfde activiteit bezig zijn, noemen we dat weleens flow.

Gevoeligheid

Als je gevoelig bent, kan het een uitdaging (of een leermoment) zijn om in je eigen kalme energie te blijven en de ander, in dit geval je hond, uit te nodigen bij jou aan te haken.

Ik bedoel dit absoluut niet zweverig, maar heel basaal. Je kunt bijvoorbeeld bewust diep en langzaam ademhalen, rustig en kalm bewegen, praten met een kalme en zachte stem. Observeer maar eens hoe je hond dan op je reageert.

Het omgekeerde is ook mogelijk: Als je een hond hebt van het type liever-lui-dan-moe, kan het een uitdaging zijn om zo’n hond in actie te krijgen. Breng dan eerst je eigen energie omhoog zodat je Bello enthousiast maakt en met je mee kunt laten bewegen.

Trekspel

Een trekspel kan met hoge energie gespeeld worden. Mensen denken soms dat dat ook de bedoeling van het spel is: de hond zo opgewonden mogelijk krijgen en helemaal gek op het speeltje waaraan getrokken wordt waarbij de hond het speeltje niet meer los wil laten.
Het is natuurlijk prima dat je hond het speeltje super interessant vindt. Maar je hond kan zich ook leren beheersen in de nabijheid van het speeltje. Jij bepaalt met welke energie het spel gespeeld wordt.
Door te variëren in snelheid en energie, gaat je hond ervaren wat de mogelijkheden zijn.

Mogelijke acties tijdens spel:
Loslaten en daarna rustiger verder spelen.
Loslaten en daarna met hoge energie verder spelen.
Vlotte bewegingen afwisselen met hele langzame bewegingen.
Ruilen van het speeltje voor iets lekkers.

Door je hond te leren dat die acties nog meer spel opleveren, kan je hond meerdere verschillende energieniveaus ervaren en dus aanleren.

Vertalen naar het dagelijks leven

Als je dat vertaalt naar het dagelijks leven, ga je na verloop van tijd, waarbij je bewust spellen met verschillende energieniveaus speelt, zien dat je hond meerdere verschillende energieniveaus kan kiezen en niet meer alleen 0 of 100 maar passend bij de omstandigheden.

Eerder schreef ik over het kiezen van het juiste spel op het juiste moment. Dat blog lees je hier.

Wil je meer weten over deze manier van samen spelen, neem dan gerust contact met me op.

Interesse in samen spelen?

Enkele tips om samen mee te spelen, op volgorde van energiek naar steeds rustiger spel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.